Mamy rekord Guinnessa w układaniu największej mozaiki z sushi.
Głównym składnikiem wykonanej kompozycji o powierzchni aż 40,78 metrów kwadratowych był łosoś norweski.
Rangę wydarzenia dodatkowo podniosła obecność Pani Erny Solberg, Premier Królestwa Norwegii, przebywającej z oficjalną wizytą w Polsce.
Od wielu lat Norwegia była największym eksporterem ryb i owoców morza na świecie. W 2013 roku eksportowaliśmy do ponad 140 krajów, a w 2014 roku ich ekspot dalej się rozwijał. Według najnowszych danych to Polska jest największym importerem. W tym roku Polska zaimportowała norweskie ryby i owoce morza o wartości blisko 600milionów euro, więcej niż Francja czy Dania.
Erna Solberg, Premier królestwa Norwegii
Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi. Do ich przygotowania wykorzystano: 340 kilogramów ryżu, 380 kilogramów łososia, 2350 arkuszy wodorostów, 10 kilogramów wasabi, 40 litrów octu ryżowego, 10 kilogramów majonezu, 95 kilogramów ogórka zielonego, 50 kilogramów marchwi, 5 kilogramów kopru, 10 kilogramów serka kremowego, 40 kilogramów cukru, 4 kilogramy soli.