Polacy pobili rekord Guinnessa!

Mamy rekord Guinnessa w układaniu największej mozaiki z sushi.

Głównym składnikiem wykonanej kompozycji o powierzchni aż 40,78 metrów kwadratowych był łosoś norweski.

Rangę wydarzenia dodatkowo podniosła obecność Pani Erny Solberg, Premier Królestwa Norwegii, przebywającej z oficjalną wizytą w Polsce.

Od wielu lat Norwegia była największym eksporterem ryb i owoców morza na świecie. W 2013 roku eksportowaliśmy do ponad 140 krajów, a w 2014 roku ich ekspot dalej się rozwijał. Według najnowszych danych to Polska jest największym importerem. W tym roku Polska zaimportowała norweskie ryby i owoce morza o wartości blisko 600milionów euro, więcej niż Francja czy Dania.

Erna Solberg, Premier królestwa Norwegii

Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi. Do ich przygotowania wykorzystano: 340 kilogramów ryżu, 380 kilogramów łososia, 2350 arkuszy wodorostów, 10 kilogramów wasabi, 40 litrów octu ryżowego, 10 kilogramów majonezu, 95 kilogramów ogórka zielonego, 50 kilogramów marchwi, 5 kilogramów kopru, 10 kilogramów serka kremowego, 40 kilogramów cukru, 4 kilogramy soli.

 

 

Komentarze

comments

No Comments Yet

Comments are closed