VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy [Szczytny Cel]

W warszawskiej Restauracji Endorfina odbyła się siódma edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Zaproszone do zabawy osobowości świata mediów odłożyły na bok swoje mikrofony reporterskie, założyły fartuchy i rozpoczęły rywalizację o miano „Najlepiej Gotującej Dziennikarskiej Drużyny”.

Po raz kolejny znani i lubiani spotkali się, by szerzyć ideę pomagania przez gotowanie. Drużyny Gotujących Dziennikarzy zaprezentowały swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury. Celem tegorocznej edycji było zebranie funduszy na leczenie i operację oczu braci-bliźniaków – Janka i Pawełka.

VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy [Szczytny Cel]

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe

Do walki zaproszono osiemnastu dziennikarzy, a o składzie drużyn zadecydował los. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali: Kamila Biedrzycka, Agnieszka Gozdyra, Anna Jędrzejowska, Joanna Kryńska, Małgorzata Ohme, Katarzyna Olubińska, Milena Rostkowska-Galant, Dagmara Kaczmarek-Szałkow, Katarzyna Werner, Arleta Zalewska, Katarzyna Zdanowicz, Michał Bebło, Karol Gnat, Michał Olszański, Krzysztof Skórzyński, Wojciech Szeląg, Łukasz Szelecki oraz Mateusz Szymkowiak. Każdy z zespołów, mając do dyspozycji te same produkty, miał za zadanie przygotować danie główne oraz deser. Potrawy Zawodników oceniło znakomite Jury w składzie: Hanna Bakuła, Sylwia Majcher, Sylwia Gliwa-Biernacka, Adrian Furgalski, Marek Smółka, Dariusz Kordek i Szef Kuchni Restauracji Endorfina – Adam Kowalczyk.

I miejsce za Najlepsze Danie Główne zajęła damska drużyna w składzie: Kamila Biedrzycka, Dagmara Kaczmarek-Szałkow oraz Milena Rostkowska-Galant. W kategorii Najlepszy Deser zwyciężyła natomiast drużyna męska: Wojciech Szeląg, Krzysztof Skórzyński i Michał Bebło. Gospodarzami wieczoru byli: Marzena Sienkiewicz-Seńko oraz Irek Bieleninik.

Wśród zgromadzonych gości znaleźli się między innymi: Katarzyna Miller, Adrianna Biedrzyńska, Jacek Borcuch, Grażyna Wolszczak, Gabriel Fleszar, Krzysztof KASA Kasowski, Paweł Poncyliusz, Małgorzata Kosik, Helena Deeds, Agnieszka Kałuża i inni.

VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy [Szczytny Cel]

Celem tegorocznej edycji było zebranie funduszy na operację zeza Janka i Pawełka. Historia chłopców chwyta za serce. Wychowywali się w patologicznym środowisku, przebywali pod opieką matki z problemem alkoholowym. Zostali odebrani matce przez ojca na podstawie orzeczenia sądu. Tata zauważył, że dzieci coraz częściej potykają się i coraz słabiej widzą. Konsultacja lekarza specjalisty i dalsza diagnostyka wykazały, że Paweł ma wysoką nadwrażliwość obu oczu, zeza zbieżnego oka prawego oraz duże niedowidzenie. Janek również cierpi na wysoką nadwrażliwość obojga oczu oraz zeza zbieżnego oka lewego.

Chłopcy są rehabilitowani psychoruchowo, jednak rodziny nie stać na sfinansowanie leczenia ich słabnącego wzroku. Potrzebują częstych i systematycznych kontroli okulistycznych (co 3 miesiące), szkieł okularowych, obturatorów okulistycznych do leczenia niedowidzenia, ćwiczeń w poradni ortoptycznej i w niedalekiej przyszłości – operacji zeza. Środki pozyskane dzięki ofiarności Sponsorów pozwolą na sfinansowanie leczenia chłopców.

Pomysłodawcą Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy jest Monika Roszak, a od 2015 roku, wspiera ją Odeta Moro.

Komentarze

comments

No Comments Yet

Comments are closed